• Vragen?

Veel gestelde vragen

Hieronder vind u vragen die aan van Rijn installatie veel gesteld worden. Staat uw vraag er niet tussen?
Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Klik op de vraag voor het antwoord.faq

Waar staat HR voor?

Een HR-ketel (Hoog Rendement) is milieuvriendelijker en energiebesparend door het hoge energierendement: maar liefst 90% van de energie wordt omgezet in warmte. De meeste HR-ketels zijn zogeheten combiketels. Combiketels werken op gas en zijn leverbaar als doorstroom- en als voorraadtoestel, te vergelijken met een geiser (doorstroom) of boiler (voorraad). Het belangrijkste kenmerk van een HR-ketel is het gebruik van de warmte van de verbrandingsgassen die bij andere ketels via de afvoer verloren gaan. Voor een HR-ketel is wel een rioolaansluiting nodig om het condenswater af te voeren welke vrij komt door het condenseren van de CV-ketel (Hoog Rendement). Bij vervanging van een CV-ketel waar dit niet te realiseren is het mogelijk om een VR-ketel (Verbeterd Rendement) te plaatsen.

Moet mijn cv ketel elk jaar onderhoud hebben?

Weet u dat u zelf volledig verantwoordelijk bent voor de technische staat van uw installatie voor gas, water en elektra? Helaas laat een groot gedeelte van de CV-bezitters geen onderhoud uitvoeren. Het zullen je buren maar zijn! Een goed onderhouden CV-ketel verbruikt minder brandstof, is veiliger en doet bovendien zijn werk minder milieubelastend. Een CV-installatie is een eerste levensbehoefte, wacht niet tot er een storing optreedt. Laat uw toestel regelmatig onderhouden en ga tijdig tot vervanging over. Voor een juist advies kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met ons kantoor.

Moet mijn cv ketel elk jaar onderhoud hebben?

Wanneer u voor het eerst onderhoud wilt laten uitvoeren door van Rijn installatie kunt u contact opnemen met ons kantoor. Van Rijn Installatie werkt niet met onderhoudscontracten, zodat u vrij bent om ieder jaar weer te kiezen door wie u uw onderhoud laat uitvoeren. Wel verlenen we een herinneringsservice. Na het eerste onderhoud van uw ketel komen uw gegevens in ons herinnerings- systeem. Dit wil zeggen dat u vanzelf benaderd wordt om een afspraak te maken voor het jaarlijks onderhoud. Geeft u aan hier geen prijs meer op te stellen, worden uw gegevens uit dit systeem verwijderd.

Hoe vul je een cv-installatie bij?

Elke ketel heeft een manometer waarop de waterdruk is af te lezen. Deze moet 1,5 à 2 bar zijn, maar mag niet boven 2 bar uitkomen. Is de druk te laag, dan moet u de ketel bijvullen. Zeker als de manometer minder dan 1 bar aangeeft.

1. Zet de kamerthermostaat op de laagste stand en wacht circa 10 minuten tot de ketel maximaal 40°C aangeeft. Let op: als u koud water in een hete ketel laat stromen kan de ketel barsten!

2. Haal de stekker van de cv ketel uit het stopcontact.

3. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan.

4. Hou het andere eind van de slang even hoog als de vulkraan en draai de koudwaterkraan iets open. Sluit de kraan als de slang helemaal is gevuld.

5. Sluit de slang aan op de vulkraan. Deze zit meestal bij een radiator in de keuken of badkamer of direct op de ketel.

6. Draai eerst de waterkraan open. Draai nu de vulkraan open met de vulkraansleutel. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.

7. Sluit de vulkraan zodra de manometer 1,5 – 2 bar aangeeft. Sluit ook de waterkraan en koppel de slang af. Gebruik een teiltje en eventueel een dweil om water uit de slang op te vangen.

8. Steek de stekker van de cv ketel weer terug in het stopcontact.

9. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.

vullen

Hoe ontlucht ik mijn cv installatie?

Bij het verwarmen van vers water komt lucht vrij. Lucht in uw cv-installatie maakt lawaai en verhindert dat de radiatoren helemaal warm worden. Om dit te voorkomen, moet de installatie af en toe ontlucht worden. Daarna is meestal ook bijvullen nodig.

1. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk.

2. Haal de stekker van de cv ketel uit het stopcontact.

3. Wacht minstens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt.

4. Begin bij de radiator op het hoogste punt in uw woning, eindig bij het laagste punt.

5. Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.

6. Draai het ontluchtingsventiel open met een ontluchtingssleutel. Zodra er water ontsnapt, draait u het ventiel weer dicht.

7. Draai de radiatorkraan weer open.

8. Controleer de manometer op de cv-ketel. Is de druk gedaald tot circa 1 bar of minder, vul dan water bij.

9. Steek de stekker van de cv ketel weer in het stopcontact.

ontluchten

Kan ik mijn cv ketel in België kopen?

Steeds vaker krijgen we te maken met cv ketels en gas kachels uit België. Men zegt dat deze bij onze buren duidend goedkoper zijn, dit gaan wij in het midden laten omdat deze informatie pagina daar niet voor is opgezet, waar wij op doelen is dat men niet op de hoogte gesteld word dat U niet zomaar een Belgisch toestel in Nederland mag en kan plaatsen. Het gaat hier om de Gas kwaliteit van verschillende landen en Milieuvoorschriften, welke zelfs tot een gevaarlijke situatie kan leiden in sommige gevallen. Nu kennen we het CE keurmerk welke op de apparaten aanwezig moet zijn, deze opmerking werd naar voren gebracht door klanten die daar toch bij stil stonden, helaas werden ze niet op de hoogte gebracht dat bij het CE keurmerk ook NL moet staan, daar komt dan bij dat er op het toestel meerderen keurstickers aanwezig moeten zijn. Als kwaliteit installateur mogen wij helaas niets met deze toestellen doen en deze zelfs afkeuren als zij niet volgens de Nederlandse voorschriften werken of zijn aangebracht. Hier staan diversen links waar u zelf eens een kijkje kunt nemen voor u overgaat in het aanschaven van een buitenlands toestel. Van Rijn installatie hoopt u hierbij voldoende te hebben ingelicht om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen.

Hier een aantal links: